A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 62: Gabon

Gabon – Naš putopis iz Gabona možete pogledati i uz muzičku podlogu u izvodjenju jedne od najvećih muzičkih zvezda ove države, Patience Dabany:

Gabon, zvanično Gabonska Republika (Gabonese Republic), država je ekvatorijalnog položaja na zapadnoj obali Centralne Afrike. Locirana je na obalama Atlantskog Okeana, a kopneno ograničena sa Kongo-Brazaville, DR Kongo, Ekvatorijalnom Gvinejom i Kamerunom. Gustina naseljenosti je mala, a ukupna populacija Gabona je 2.230,000 stanovnika. Jedini nešto veći grad je prestonica Libreville.

Veći deo Gabona je nenaseljen, a važi za jednu od najzelenijih država na svetu sa čak 89,6% teritorije obrasle rastinjem. Džungla Gabona je jedna od najgušćih i dom je velikom broju životinjskih vrsta, od kojih se kao najveća turistička atrakcija izdvajaju slonovi, nilski konji, impale i posebno gorile (oko 80% svih afričkih gorila živi u džunglama Gabona). Takodje je jedna od država sa najvećim procentom zaštićene teritorije i čak 13 nacionalnih parkova. Gabon je veoma bogat i vodenim tokovima, a najveća reka Ogooue je dugačka 1200 km. Duboko u džungli se krije jedan od najspektakularnijih i najmoćnijih svetskih vodopada, dok je atlantska obala poznata po uredjenim i prostranim plažama.

Pogledajte dvominutni video-zapis o spektakularnim vodopadima Kongou:

Plaže Gabona na obali Atlantskog Okeana su uglavnom prostrane i sačinjene od peska. Većinom su dobro opremljene i na njima se nalazi najveći broj smeštajnih jedinica u vidu bungalova i hotelskih naselja.

Razglednica iz Gabona, iz pera naših prijatelja – Branka Vijoglavin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.