A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 69: Gvatemala (Guatemala)

Republika Gvatemala, država Srednje Amerike čije obale zapljuskuju dva okeana – Tihi i Atlantski, dok je kopneno ograničavaju Meksiko, Belize, Honduras i El Salvador. Sa 17,2 miliona stanovnika, Gvatemala je najmnogoljudnija srednjeamerička država, a glavni grad, Gvatemala Siti (Guatemala City) je sa populacijom od 2,93 miliona najnaseljeniji grad iste regije. Na teritoriji današnje Gvatemale se nalazilo središte civilizacije naroda Maja, čija su arheološka nalazišta i muzeji sa antikvitetima glavna turistička atrakcija ove države, a posetioce privlače i brojni marketi, festivali, planinski lanac Sierra Madre de Chiapas, živopisni šareni gradovi, vulkani, džungle, pećine, reke, jezera, i naravno, plaže i ostrva u Karibima.

Gvatemala je postojbina Civilizacije Maja, a ruševine starih gradova i utvrdjenja datiraju još od IV veka pre nove ere. Većina arheoloških nalazišta se nalazi u džunglama u severnom delu države.

Na teritoriji Gvatemale se nalazi ukupno 37 vulkana, od toga 4 aktivna.

Najpopularniji za turiste je vulkan Acatenango, prvenstveno zbog spektakularnih panoramskih pogleda sa uredjenih planinskih staza:

Gvatemala je veoma bogata rečnim tokovima, kao i stajaćim vodama. Njenom teritorijom protiče više od 60 značajnijih reka, a 8 jezera i veliki broj laguna su ravnomerno rasprostranjeni njenom teritorijom:

OBIČAJI I OBELEŽJA GVATEMALACA:

DETALJI IZ SVAKODNEVNICE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.