A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 70: Gvineja (Guinea)

Gvineja je država u Zapadnoj Africi nazvana po istoimenoj regiji u ovom delu kontinenta. Mnogi je pamte po prethodnom nazivu Francuska Gvineja, a današnja se često naziva i Gvineja Konakri (Conakry je glavni grad), najviše zbog lakšeg internacionalnog prepoznavanja i razlikovanja od ostale dve Gvineje iz ove regije (Ekvatorijalna Gvineja i Gvineja-Bisau).

Reportažu iz Gvineje možete pogledati i uz muzičku podlogu, lokalni bend Petit Yero i numera Ilenna:

Gvineja je država u Zapadnoj Africi nazvana po istoimenoj regiji u ovom delu kontinenta. Mnogi je pamte po prethodnom nazivu Francuska Gvineja, a današnja se često naziva i Gvineja Konakri (Conakry je glavni grad), najviše zbog lakšeg internacionalnog prepoznavanja i razlikovanja od ostale dve Gvineje iz ove regije (Ekvatorijalna Gvineja i Gvineja-Bisau). Gvineja izlazi na Atlantski Okean ukupnom dužinom obale 320 km, a najviše je poznata po planinskim masivima bogatim stenovitim liticama, džunglama i vodopadima. Gvineja je jedan od najvećih svetskih bio-diverziteta, na čijoj se teritoriji prostire 5 eko-regiona, a masiv Nimba je pod striktnom UNESCO zaštitom kao jedan od najbitnijih rezervata prirode na planeti. Na Gvinejskim Visijama izviru reke Niger River, Gambia River i Senegal River. Osim prirodnih bogatstava u unutrašnjosti, posetioce privlače i ostrva sa peščanim plažama, kao i kuhinja, pre svega riblji specijaliteti i širok izbor voća i povrća.

Ukupna populacija Gvineje je 12,7 miliona stanovnika, a službeni jezik je francuski. Ekonomija se zasniva na agro-kulturi i proizvodnji minerala. Druga je u svetu po proizvodnji boksita, a poseduje i znatna nalazišta dijamanata i zlata.

PONEŠTO O GVINEJCIMA:

DETALJI IZ SVAKODNEVNICE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.