A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 42: Hrvatska (Croatia)

Hrvatska, zvanično Republika Hrvatska, država srednje i jugoistočne Evrope sa izlazom na Mediteransko, tačnije Jadransko More. Ukupna dužina Hrvatske obale iznosi 5835 km, od čega 1777 km pripada kontinentalnom delu, a 4058 km ostrvima. Ukupan broj ostrva koja pripadaju Hrvatskoj je 1246, od čega je 67 naseljenih.

Geografski položaj Hrvatske i osnovni podaci

Veoma povoljan geografski položaj, prijatna mediteranska klima i razudjenost obale sa velikim brojem ostrva doprineli su tome da Hrvatska bude jedna od popularnijih svetskih turističkih destinacija, posebno u letnjim mesecima. Hrvatsku je 2018. godine posetilo 19, 7 miliona turista, što je stavlja na 31. mesto po broju turista u svetu, a na 16. mesto u Evropi.

Na razvoj turizma je uticala i veoma dobra saobraćajna infrastruktura. Hrvatska se može pohvaliti sa čak 7 medjunarodnih aerodroma, kao i sa više od 1500 km savremenih auto-puteva. Treba napomenuti i veoma razvijen pomorski saobraćaj, čije je sedište Lučka Kapetanija u Rijeci.

Airbus Croatia Airlines-a i medjunarodni aerodromi Hrvatske
Autoput A1 koji povezuje Zagreb i Split i Jadranska magistrala koja povezuje sever i jug Jadrana

Glavni i najveći grad Hrvatske je Zagreb, sa 685,000 stanovnika, a poznat je po svojoj arhitekturi, trgovima, prostranim parkovima i brojnim ugostiteljskim objektima. Turističku ponudu dopunjuju i dva jezera, Jarun i Bundek, reka Sava i planina Medvednica, udaljena tek 15-ak kilometara od prestonice Hrvatske, gradska uspinjača, istorijski deo grada Medveščak – Gornji Grad, grobnica Mirogoj i veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti.

Zagreb, glavni grad Hrvatske – pogled na Trg Bana Jelačića
Noćna panorama prestonice Hrvatske
Umetnički paviljon, Zagreb
Gradska grobnica Mirogoj
Gradska Uspinjača pruža panoramski pogled
Ulice Zagreba

Oko 80 km severno od Zagreba nalazi se grad Varaždin, vredan posete, najviše zbog svojih baroknih gradjevina, a u neposrednoj blizini Varaždina se nalazi i Trakošćansko jezero, kao i poznati dvorac Trakošćan iz XIII veka.

Varaždinski Korzo
Varaždin, Stari Grad – Tvrdjava i muzej lokalne istorije
Dvorac Trakošćan nadomak Varaždina

Najpoznatija i najposećenija destinacija Hrvatske je grad Dubrovnik, osnovan još u VII veku, čije su stare zidine od 1979. godine pod UNESCO zaštitom. Dubrovnik je druga najposećenija destinacija na Jadranu, odmah nakon Venecije, a treća u Mediteranu po broju putnika pristiglih sa kruzera, nakon Barselone i Venecije. Poznati Dubrovački Letnji festival (Dubrovnik Summer Festival) traje punih 45 dana i obiluje igrama, plesovima, koncertima i raznim kulturnim dogadjanjima. Dodatnu popularnost poslednjih godina Dubrovnik je stekao i zahvaljujući snimanju serijala “Game of Thrones”, u kojoj je zapravo “Kraljevski Grad”.

Dubrovnik
Poznata pešačka zona Stradun, sa gradskim zvonikom izgradjenim 1444. godine
Krovovi starog grada, Dubrovnik
Unutar zidina starog grada, Dubrovnik
Šarmantne aleje Dubrovnika
Plaže Dubrovačke Rivijere

Pula je najveći grad poluostrva i regije Istra, a najpoznatija je po velikom broju romanskih gradjevina, medju kojima se posebno izdvaja Arena u Puli, jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara. Pula je poznata i po dobrom vinu, ribolovu i brodogradilištu.

Pula
Čuveni rimski amfiteatar u Puli

Rovinj se takodje nalazi na teritoriji Istre i jedna je od popularnijih i posećenijih destinacija na obali Jadrana.

Rovinj
Istarski vinogradi nadomak Rovinja

Split je drugi najveći grad Hrvatske sa 348,000 stanovnika, a najpoznatiji je po istorijskim gradjevinama, dugačkoj i velelepnoj promenadi, kao i blizini i dobroj saobraćajnoj povezanosti sa hrvatskim ostrvima i italijanskom obalom.

Panorama Splita
Istorijski kompleks Dioklecijanova Palata, Split

Najstariji stalno naseljeni grad Hrvatske je Zadar, danas peti po naseljenosti sa 82,000 žitelja.

Zadar
Narodni Trg, Zadar

Od ostalih primorskih mesta izdvajaju se Šibenik, Rijeka, Makarska, Poreč, Opatija, Trogir i mnoga druga manja mesta duž jadranske obale.

Šibenik
Rijeka, najprometnija luka Hrvatske
Makarska
Poreč, gradska riva
Opatija
Trogir, od 1997. godine na UNESCO listi zaštićenih gradova

 

                                                                         OSTRVA HRVATSKE

Čak 1246 većih i manjih ostrva krase vode Hrvatske, od čega je 67 naseljenih. Najveće ostrvo po površini je Cres, a nešto manji Krk je najnaseljenije sa blizu 18,000 žitelja. Slede Brač, Hvar, Pag, Korčula, Dugi Otok, Mljet, Vis, Rab, Pašman, Šolta, Lošinj i veliki broj drugih, manjih ostrva. Spomenućemo i Brijune, kao i Kornate, koji su takodje i nacionalni parkovi Hrvatske.

Plaža Lubenice, ostrvo Cres
Grad Krk na istoimenom ostrvu
Jelsa, ostrvo Hvar
Jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, Zlatni Rat na ostrvu Brač
Litice u Parku Prirode Telaščica na ostrvu Dugi Otok

Pogledajte i kratak video zapis o ostrvima / Nacionalnom Parku Brijuni:

 

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Ukupno 16 jezera i veći broj slapova privuku više od milion inostranih posetilaca godišnje. Plitvička jezera važe za jedna od najlepših u Evropi, a od 1979. godine se nalaze na UNESCO listi zaštićenih područja. Rezultat su spajanja nekoliko manjih reka, a locirana su u središnjem delu Hrvatske, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

 

 

Nacionalni Park Krka se nalazi nedaleko od Šibenika, a najpoznatiji je po slapovima reke Krke.

Slapovi reke Krke

 

Park prirode Kopački Rit se nalazi u istočnom delu Hrvatske, nadomak Osijeka, uredjen je drvenim pešačkim stazama i pruža priliku za posmatranje velikog broja ptica, raznovrsne flore i faune, kao i tematske vožnje čamcima.

Park prirode Kopački Rit
Jedan od tradicionalnih kostima Hrvatske
Hobotnica sa krompirom ispod peke je jedan od kulinarskih specijaliteta Hrvatske
Čuveni hrvatski slatkiši

Za sam kraj, pogledajte i fenomenalan video zapis o Hrvatskoj snimljen dronom:

https://www.facebook.com/idemonaput.rs/posts/2584817998250434

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.