A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 51: Ekvador (Ecuador)

Ekvador, zvanično Republika Ekvador, država je u severozapadnom delu Južne Amerike sa izlazom na Tihi Okean, a kopneno se graniči sa Kolumbijom na severu i Peruom na istoku i jugu.

 Reljef Ekvadora je izrazito raznovrstan i obuhvata džunglu Amazonije, visoke planinske vrhove Anda sa velikim brojem vulkana, planinske visoravni i nizijski priobalni deo. Brojni vodeni tokovi se slivaju sa Anda ili zapadno u Pacifik ili istočno u basen Amazona.

Teritoriji Ekvadora pripadaju i ostrva Galapagos, udaljena oko 1000 km od kontinentalnog dela države (o ostrvima Galapagos će biti reči u našoj rubrici La Isla Bonita). Ukupna dužina obale Ekvadora je 2,237 km, a interesantan podatak je da je potpuno identična i dužina kopnene granice, 2,237 km (Kolumbija 708 km i Peru 1,529 km).

Većim delom teritorije preovladjuju dva tipa tropske klime, prašumska i monsunska, a zastupljena je i pustinjsko-stepska u priobalnim delovima, kao i planinska na vrhovima Anda.

Službeni jezik Ekvadora je španski, a na manjem delu teritorije se govore i lokalni jezici Quechua i Shuar.

 

Ekvador na mapi Južne Amerike i osnovni podaci

Amazonska prašuma je locirana u istočnom delu Ekvadora i zauzima oko 36% ukupne državne teritorije. U nekoliko manjih gradova na obodima prašume živi nešto manje od 2% populacije Ekvadora, tačnije blizu 300,000. U poslednjoj deceniji Ekvador je uložio dosta u eco-turizam sa izgradnjom eco-bungalova na obodima prašume, a domaći Anakonda Amazon Cruises je postavio nove standarde u plovidbi rekama Amazonije.

Za one željne nešto više avanture i adrenalina, tu su divlja prostranstva Amazonije i mreža rečnih tokova koje nakon strmog spuštanja niz Ande stvaraju brzake i vodopade:

Grad Banos de Agua Santa (prev. kupališta sa svetom vodom) je zbog svog položaja nazvan kapijom Amazona, a nalazi se na visoravni iznad Amazonije na 1820 m nadmorske visine, na padinama Anda. Naziv je dobio po velikom broju termalnih i mineralnih izvora sa lekovitim svojstvima, a poznat je i po visećem mostu i spektakularnom vidikovcu ugradjenog u litice pored vodopada:

Ekvadorski Nacionalni park Yasuni je proglašen za Specijalni Rezervat Biosfere od strane UNESCO 1989. godine i važi za najveći svetski bio-diverzitet. Zauzima površinu od 9,823 km2, a i dalje nije u potpunosti istražen. Do sada je registrovano više od 4,000 različitih vrsta drveća, 597 vrsta ptica, 150 amfibijskih vrsta, 121 vrsta reptila, 204 vrste sisara i 502 vrste riba.

Središnji deo teritorije je u pravcu sever-jug presečen tzv. Vulkanskom Avenijom (Avenue of Volcanoes), koja je deo Panamerican Magistrale, a nazvana je po velikom broju vulkanskih vrhova-kratera, od čega je čak osam sa nadmorskom visinom većom od 5,000 m. Avenija je dugačka oko 300 km i osim pogleda na 9 aktivnih i veći broj vrhova ugašenih vulkana, obiluje velikim brojem jezera vulkanskog porekla, tj. potopljenih vulkanskih kratera, dok je spektakularni kanjon reke Toachi pronašao put kroz doline. Usputna seoska mesta pružaju mogućnost kupovine svežih domaćih namirnica, a sama avenija je dobro održavana i opremljena usputnim stajalištima, uredjenim vidikovcima i tablama sa mapama i informacijama. Prolazi i kroz nekoliko većih gradova, uključujući i prestonicu Kvito.

Podno jednog od vulkana na aveniji, nalazi se i glavni grad Ekvadora Kvito (Quito), u središnje-severnom delu države na nadmorskoj visini od 2850 m i po tome je drugi najviši glavni grad na svetu, nakon bolivijskog La Paza, a najbliži je glavni grad ekvatoru, lociran svega 26 km južno. Istorijski deo Kvita je najveći i najbolje očuvani stari grad na američkim kontinentima. Kvito i Krakov u Poljskoj su bili prva zaštićena područja na polju kulture od strane UNESCO, 1978. godine. Sa populacijom od 1.875,000 stanovnika, drugi je grad po veličini u Ekvadoru, nakon Guajakuil-a (Guayaquil), koji broji 2.970,000 žitelja.

Najveći grad Ekvadora je Guajakuil (Guayaquil) i lociran je na južnom delu obale, u istoimenom zalivu, Guayaquil, a može se pohvaliti nadimkom “La Perla de la Pacifico” – Biser Pacifika. Guayaquil je i najveća luka Republike Ekvador.

Gotovo paralelno sa Avenijom vulkana, pored obale Pacifika se proteže magistrala Ruta del Spondylus, koja spaja sva priobalna mesta od juga do severa Ekvadora:

NEKOLIKO MOTIVA IZ SVAKODNEVNICE:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.