A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 52: Egipat (Egypt)

Egipat, zvanično Arapska Republika Egipat (Arab Republic of Egypt)

Egipat je transkontinentalna je država čija se teritorija nalazi na severoistoku Afrike i jugozapadnom delu Azije. Svojom severnom stranom izlazi na Mediteransko More, a istočnom na Crveno More. Na tlu Azije se graniči sa Palestinom i Izraelom, a na tlu Afrike sa Libijom i Sudanom. Sa populacijom od oko 102 miliona, najmnogoljudnija je arapska zemlja, a treća u Africi nakon Nigerije i Etiopije.

Geografski položaj Egipta i osnovni podaci

Egipat, zemlja sa jednom od najdužih istorijata, zvana i “Kolevka Civilizacije” ili “Zemlja Faraona”, pamti svoj razvoj duž reke Nil još od 3100 godina pre nove ere. Drevni Egipat je zabeležio prve razvoje pisma, agro-kulture, urbanizacije, organizovane religije i uredjenog društva. Ikonski istorijski spomenici su svedoci i obeležja ovog perioda, a najveća, Keopsova Piramida je jedina od očuvanih svetskih čuda drevnog sveta.

Spomenici drevnog Egipta su i danas najveća turistička atrakcija ove države, a savremeni Egipat je postao i popularno mediteransko letovalište sa velikim izborom plaža i hotelskih kompleksa. U turističku ponudu su svrstana i krstarenja Nilom, a bitnu posetu ostvaruju i megalopolisi Kairo i Aleksandrija.

Glavni i najveći grad je Kairo (Cairo), koji je i najveći grad afričkog kontinenta, kao i najveći grad arapskog sveta sa 20.900,000 stanovnika, a šesti je najveći grad na planeti. Lociran je na obalama reke Nil, oko 100 km južno od obale Mediterana. Zbog svoje islamske arhitekture nazvan “Grad Hiljadu Minareta”, Kairo već dugo važi za regionalni politički i kulturni centar. Filmska i muzička industrija Kaira je najveća i najstarija u arapskom svetu, a u njemu se nalazi druga najstarija visokoškolska svetska ustanova.

Aleksandrija (Alexandria) je drugi višemilionski grad Egipta i najveći grad na obali Mediterana sa 5.400,000 stanovnika. Aleksandrija je i najveća morska luka Egipta, ekonomski i industrijski centar, kao i popularna turistička destinacija, a pruža se uz Mediteran dužinom obale od 40 km. Osim drevnih egipatskih, grad je poznat i po grčko-rimskim gradjevinama, starim kafe-barovima i peščanim plažama.

Luksor (Luxor) je grad sa 520,000 stanovnika u središnjem delu Egipta koji je bio prestonica faraona u doba njihove najveće moći, od XVI do XI veka p.n.e. Današnji Luxor je okarakterisan kao “najveći svetski muzej na otvorenom”. Osim već pomenute Doline Kraljeva, preostale su ruševine Hrama Luxor zajedno sa Hramom Karnak, koji su veliki kompleks hramova iz doba Starog Egipta na istočnoj obali Nila, a sagradjeni su u doba Novog Carstva. Više detalja o njihovoj istoriji možete pročitati ovde.

Aswan je trgovački i turistički centar na jugu Egipta, na istočnoj obali reke Nil. Grad se prilično proširio u zadnjoj deceniji i dostigao brojku od 1.560,000 stanovnika, a sada obuhvata i prethodno izdvojeno ostrvo Elephantine, na kome se nalaze arheološka nalazišta, a takodje mu pripada i ostrvo Philae sa istoimenim hramom.

Popularna letovališta Egipta:

Sharm El-Sheikh na obali Crvenog Mora:

Hurghada na obali Crvenog Mora:

Marsa Alam na Crvenom Moru:

El Gouna na Crvenom Moru:

Dahab, lociran na poluostrvu Sinai:

NEKA OD OBELEŽJA EGIPTA:

NEKOLIKO MOTIVA IZ SVAKODNEVNICE:

 

 

Photo Credits: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.