Magistrala Karakoram, Put Prijateljstva Kine i Pakistana

Photo Credits: @KarakoramHighwayPakistan

Najviši asfaltirani internacionalni put na svetu, Magistrala Karakoram (Karakoram Highway), poznata i kao N-35 ili Put Prijateljstva Kine i Pakistana (China-Pakistan Friendship Highway), deo je čuvenog “Puta Svile” i planinski put koji se probija kroz Himalaje dužinom od blizu 1300 km i spaja pakistansku provinciju Punjab, tačnije naselje Rawalpindi, južno od Islamabada sa kineskim naseljem Kashgar u regiji Xinjiang.

Magistrala se uzdiže do nadmorske visine od 4880 m, blizu kinesko-pakistanskog graničnog prelaza u planinskom prolazu Khunjerab Pass, a najviši planinski vrh vidljiv golim okom sa magistrale je Nanga Parbat, sa 8,126 m nadmorske visine, dok se uz pomoć optičkih pomagala može videti i K2 na 8611 mnv.

Vožnja magistralom Karakoram je jedna od najuzbudljivijih i najživopisnijih na svetu i jedno je od najčuvenijih odredišta ljubitelja planinskih drumova. Put je asfaltiran punom dužinom, ali su usled vremenskih nepogoda i obilnih padavina česta oštećenja, samim tim i usporenja izazvana popravkama i korišćenjem privremenih zaobilaznica. A možda je to upravo ono što ovoj magistrali daje posebnu draž, mreža puteva i zaobilaznica koja će vas provesti kroz živopisne predele planinskog lanca Karakoram, u borbi sa moćnom prirodom, klizištima, pljuskovima, odronima, olujama i ledenim pustinjama.

Za one koji traže malo više od običnog putovanja i svakodnevne vožnje, Magistrala Karakoram je “a place to be”. Pogledi koji se pružaju duž najvišeg svetskog planinskog lanca su jedinstveni u svetu, a uzbudjenje i skok adrenalina su neizbežni. Dodatna atrakcija su i tradicionalno šareni pakistanski kamioni. Početnim delom magistrala prati kanjon reke Indus, a nastavlja strmim padinama Karakorama i Himalaja i dolinom Hunza pružajući spektakularne panorame. Pre završetka, magistrala u kineskom delu prolazi kroz kanjon reke Ghez.

A u video zapisu možete videti kako izgleda vožnja biciklom kroz kineski deo Magistrale Karakoram:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.