central, park

Njujork – grad koji ne može da razočara!

Njujork - Sandra Pekić

Njujork Siti je ceo svet na jednom mestu! Ne postoji još jedna takva tačka na planeti u kojoj svako može naći deo za sebe. Bez obzira na to da li volite prirodu ili asfalt, užurbani ste ili opušteni, uživate u istoriji ili ste zagledani u budućnost… Njujork ima sve!


Zato je o NYC i lako i teško pisati.

Central Park

Imala sam privilegiju da nekoliko nedelja bez plana bazam Njujorkom otkrivajući ga ulicu po ulicu.

Saint Sava Cathedral

Bez turističke brošure iznenađivala sam se kad bih slučajno „naletela“ na stanicu Grand central, hotel Njujorker, našu crkvu Sveti Sava (slikano pre požara), skver Nikole Tesle… pa čak i zgradu UN.

Times Square

Ako strepite da li će sve biti isto kao u filmovima – ne brinite, biće. Central park je ogroman i očaravajući, Tajms skver je onako blještav, Peta avenija glamurozna, taksisti specifični… ma sve je baš kao što očekujemo.

Naravno, bilo bi dobro da prethodno pokupite korisne savete od ljudi koji tamo žive: kao npr. da znate da se Harlem(ski duh) već „spustio“ do 80-te ulice, ali da turisti uglavnom nemaju probleme ukoliko se normalno ponašaju… Saznaćete kako da slikate panoramu grada, a da se ne gužvate u redu za Empajer stejt bilding (ako vam baš ta zgrada nije na spisku za #musthavephoto) – zakažete termin za nešto niži Rokfeler centar, pa lagano uživate u fotografisanju do mile volje (čak ćete u kadru imati i Empajer stejt).

central, park3

Central Park ostavlja bez teksta, pa možete „turistički“ da provedete cele nedelje u njemu i da ga ne istražite dovoljno. A Njujork ima toliko parkova… muzeja, knjižara, restorana… svega.

Ko ima vremena, preporuka je da umesto metroa koristi autobus – zaglaviće u saobraćajnoj gužvi (ništa nama nepoznato), ali će najbolje razgledati grad. Bez gužve, zagarantovano vam je mesto pored prozora, jer autobus koristi samo onaj ko mora… i turisti.

Greenwich Village
Grand Central

Moji njujorški favoriti su ipak Junion skver i ostrvo Ruzvelt. Na Junion skveru se nekoliko dana sedmično postavlja pijaca, a najveću atrakciju čine Amiši kada donesu svoje organske proizvode. Ostrvo Ruzvelt, pak, smešteno na Ist riveru, ima samo jednu (glavnu) ulicu i potpuni mir (za sigurnost brinu policajci na segvejima). Kao da niste u Njujorku, a jeste! Do ostrva ide i popularna žičara sa zanimljivim pogledom na reku i grad.

Roosevelt Island
zicara
Žičara

Grinič vilidž, Soho, Mala italija (koja je sve manja i manja, kažu Njujorčani), Kineska četvt (koja je sve veća i veća)… Nije ni čudo da dalje od Menhetna nisam stigla.

Wall Street
Brooklyn Bridge

Da ne zaboravim da pomenem i dosadne bubašvabe… ili bubaruse… jer, kao što rekoh, NYC ima sve.

empire, state, building
Empire State Building
Flatiron Building
Chrysler Building
UN
Port
bryant,park
Bryant Park
Ellis Island

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.