A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 20: Butan (Bhutan)

Butan, službeno Kraljevina Butan, kontinentalna je država u Južnoj Aziji i nalazi se na Istočnim Himalajima.

Granica: Kina na severu i severozapadu, Indija na jugozapadu, jugu i istoku.

Površina 38,394 km², a populacija 772,000, što je čini trećom državom sa najmanjim brojem stanovnika na azijskom kontinentu. Glavni i najveći grad je Thimphu, sa 103,000 stanovnika, a od nešto naseljenijih mesta tu su i Punakha, Tsirang i Phuntsholing.

Veći deo teritorije se sastoji od strmih i visokih planina, prošaranih brzim vodenim tokovima. Ipak, najmanja nadmorska visina je 205 m, na samom jugu zemlje, do granice sa Indijom, a najviši vrh je Gangkhar Puensum sa 7,570 m nadmorske visine, i koliko je poznato, to je najviši neosvojeni vrh na svetu, obzirom da je u Butanu zakonom zabranjeno planinarenje na altitudama višim od 6,000 m. Ovolika razlika izmedju najviše i najniže tačke je doprinela veoma raznovrsnoj flori i fauni i postojanju većeg broja eko-sistema.

Klima varira od sub-tropske na jugu, umereno kontinentalne u središnjem delu do polarne na severu zemlje.

Butan je najotvorenija, najmirnija i najmanje korumpirana država Južne Azije. Nosi i status najslabije razvijene, ali se tu očekuju bitne promene i nagli razvoj do 2024. godine. Bez obzira na trenutnu ekonomsku nerazvijenost, važi i za najsrećniju državu regiona (The Land of Happiness).

Službeni jezik je Dzongkha (Bhutanese), koristi se i više tibeto-burmanskih jezika, dok su osnove engleskog deo obaveznog školstva.

Nacionalni identitet Butana se zasniva na Budizmu.

Do Tigrovog Gnezda se može prići jedino pešice, a penjanje traje oko 2 sata. Kako izgleda poseta ovom drevnom manastiru, pogledajte u video zapisu:

 

Ostale posećenije znamenitosti u Butanu:

Butan je zemlja neprocenjive prirodne lepote:

 

Pogledajte još nekoliko motiva iz svakodnevnog života:

 

A ZA KRAJ MOŽETE POGLEDATI JOŠ JEDAN FANTASTIČAN VIDEO ZAPIS:

 

 

Credits: @BhutanBeautifulPictures

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.