Oaza i stenovite formacije u pustinji

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 35: Čad (Chad)

Čad, zvanično Republika Čad, kontinentalna je država u središnjem delu Afrike i graniči se sa Libijom, Sudanom, Centralnoafričkom Republikom, Kamerunom, Nigerijom i Nigerom

 

Najviši vrh se nalazi u severnom, pustinjskom delu i to je vulkan Emi Koussi, koji je sa nadmorskom visinom od 3,415 m ujedno i najviši vrh pustinje Sahare. Po procenama stručnjaka, poslednja erupcija se dogodila pre oko milion godina, ali se zbog geo-termalnih aktivnosti ispod površine smatra potencijalno aktivnim vulkanom.

Naslage natrona unutar vulkana Emi Koussi
Unutar kratera i snimak iz satelita, vulkan Emi Koussi, najviše uzvišenje u Sahari

Većim delom teritorije preovladava pustinjska klima, a intertropski talas donosi kišni period od juna do septembra.

U severnom, pustinjskom delu teritorije, od životinjskog sveta se izdvajaju kamile i retki gmizavci, a od vegetacije palme, akacije, kao i urme koje rastu samo u oazama. Ovaj predeo je poznat po neobičnim stenovitim formacijama.

Južni deo teritorije je dosta raznovrsniji i bogatiji florom, kao i faunom. U njemu se nalazi i Nacionalni Park Zakouma, koji se prostire na površini od 3,010 km2, i važi za jedan od najbogatijih prirodnih rezervata na svetu. Dom je velikog broj životinjskih vrsta, uključujući leoparde, antilope, bizone, majmune, slonove, žirafe, nilske konje, nosoroge, krokodile, reptile, glodare, ptice i insekte. Nacionalni Park Zakouma se odlukom države nalazi pod najvišim nivoom zaštite od 2010. godine.

Najveće jezero je Čad, čije vode deli sa Nigerijom i Kamerunom. Jezero Čad bitno menja svoju veličinu tokom godine, a izvor je hrane i pitke vode za oko 5 miliona ljudi. Poznato je kao veoma bogato ribom, kao i usputna stanica za oko 70 vrsta migrirajućih ptica. UNESCO ga je prepoznao kao potencijalno ugroženo i nedavno stavio na svoju listu zaštićenih predela.

Službeni jezici u Republici Čad su arapski i francuski, a govori se i veliki broj lokalnih jezika. Glavni i najveći grad je N’Djaména, sa populacijom od 1.410,000 stanovnika, a gradovi sa više od 100,000 stanovnika su i Moundou, Abeche i Sarh.

 

 

Za kraj smo odabrali video zapis o stenovitim formacijama Sahare na severu Čada:

https://www.youtube.com/watch?v=IR6R7pmYykQ

 

 

Credits:@ChadUniqueTravels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.