A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 44: Kipar (Cyprus)

Kipar, zvanično Republika Kipar, ostrvska je država u Istočnom Mediteranu. Kipar je treće ostrvo po veličini, takodje treće i po naseljenosti u Mediteranu, ali po posećenosti je na prvom mestu. Kipar je zvanično jedna država, a de-facto je podeljen na dva dela – južni, koji je pod kontrolom Republike Kipar i zauzima 60% ostrva, i severni, samoproklamovani deo nazvan Turska Republika Severni Kipar, koji zauzima 36% teritorije ostrva, dok je 4% teritorije ostrva UN Tampon Zona.

Službeni jezici su grčki i turski.

Klima je subtropsko-mediteranska sa vrlo blagim zimama i dugim i toplim letima. Sneg je moguće videti jedino na planinama Troodos koje su locirane u središnjem delu ostrva. Kipar je najjužnija i najtoplija država od članica Evropske Unije.

Geografski položaj Kipra i osnovni podaci
Turistička mapa Kipra

Za dobrodošlicu, jedan Brandy Sour, nacionalno piće Kipra, koje je mešavina brendija i soka od limuna

Nikozija (Nicosia) je glavni, ujedno i najveći grad Kipra sa 204,000 stanovnika, a locirana je u središnjem-severnom delu ostrva, na obalama reke Pedieos. Modernim auto-putem je povezana sa Limasolom i Larnakom.

U poslednjih 15-tak godina je dosta toga uradjeno na turističkoj promociji Nikozije, od bezbednosnih mera do uredjivanja grada i pretvaranja velikog broja ulica u pešačke zone.

Ulica Ledra u Nikoziji, glavna shopping lokacija i najživlji deo grada sa velikim brojem kafića i restorana. Ledra je dugačka 1 km i spaja severni i južni deo grada
Nikozija, stari deo grada
Klasična kiparska arhitektura i izgled aleja u Nikoziji
Šetalište Palia Lefkosia i Trg Faneromeni, Nikozija
Finansijsko-poslovna četvrt Nikozije. Interesantan je podatak da je Nikozija jedan od gradova sa najvišim standardom življenja u Evropi, a po kupovnoj moći stanovništva se nalazi na 10. mestu u svetu.

 

Limasol (Limassol) se nalazi na južnoj obali ostrva, drugi je grad po veličini, a najprometnija kiparska luka. Odlična saobraćajna povezanost, smeštajni kapaciteti, veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti, izbor plaža i kvalitetno vino su bili dovoljni da Trip Advisor prepozna Limasol kao treću najbrže rastuću turističku destinaciju na planeti.

Veoma bogata turistička ponuda Limasola prikazana na mapi
Obalni deo Limasola, poznat po velikom broju hotela
Limassol Marina
Stari deo Limasola sa primerima britanske kolonijalne arhitekture
Plaže Limasola
Limasol promenada (poznata i kao Molos), dugačka 1200 m
Fasouri Watermania, najveći vodeni park na Kipru, Limasol
Ruševine drevnog grada Kourion, nedaleko od Limasola

Oko 38 km severno od Limasola, na planini Troodos se nalazi gradić Omodos, najviše poznat po proizvodnji vina i festivalu vina koji se održava svakog avgusta. Takodje ga odlikuju i šarmantne ulice, gradjevine iz XVII veka i veliki broj restorana, taverni i prodavnica domaćih proizvoda.

Omodos
Istorijske gradjevine, Omodos
Jedan od mnogobrojnih podruma vina, Omodos

Nedaleko od Omodosa, takodje na planini Troodos, nalazi se i naselje Kakopetria, na nadmorskoj visini od 670 m, koja je popularna po srednjovekovnim crkvama, kao i uredjenim stazma za šetnju u prirodi.

Planinsko naselje Kakopetria

 

Grad Larnaka (Larnaca) je lociran na jugoistočnoj strani ostrva. Larnaka je poznata po priobalnoj regiji Foinikoudes obrasloj palmama, crkvi Svetog Lazarusa, džamiji Hala Sultan Tekke, akvaduktu Bekir Pasha koji je izgradjen daleke 1747. godine, kao i po gradskom zamku Larnaca Castle. Nedaleko od Larnake se nalazi i najveći kiparski aerodrom, Larnaca International Airport. Naravno, tu je i veliki izbor lepih plaža.

Panoramski pogledi na Larnaku
Crkva Saint Lazarus i džamija Hala Sultan Tekke, Larnaka
Foinikoudes, Larnaka
Plaže Larnake

Nedaleko od Larnake, tačnije 40 km zapadno, na južnim padinama planine Troodos se nalazi grad Pano Lefkara, poznat po svojoj arhitekturi, kaldrmi i najviše po suvenirima ručne izrade. Japansko udruženje turističkih agencija je svrstalo Pano Lefkaru medju 30 najlepših gradova Evrope.

Pano Lefkara
Aleje Pano Lefkare
Tradicionalna prodaja ručno radjenih suvenira, Pano Lefkara

 

Aiya Napa je turistički rizort na krajnjoj jugoistočnoj tački Kipra, nedaleko od rta Greko (Cape Greco). Aiya Napa je  najposećenija kiparska destinacija, koja zabeleži oko 30% od ukupnog broja noćenja u čitavoj državi.

Dalja strategija razvoja ovog kompleksa je kvalitet, a ne kvantitet, i uz planirana ulaganja i izgradnju Aiya Napa bi do 2030. godine trebala biti najmoderniji i kosmopolitanski rizort broj 1 na Mediteranu. Na primer, svaki hotel posebno će biti podignut na viši nivo za jednu zvezdicu, tako da hoteli sa 3 zvezdice neće ni postojati, a dosadašnji luksuzni hoteli će biti još luksuzniji. Takodje, slede i bitna poboljšanja puteva i izgradnja novih pešačkih i biciklističkih staza.

Od turističkih atrakcija izdvajaju se Internacionalni Park Skulptura, sa više od 200 umetničkih dela od strane 140 skulptora, srednjovekovni manastir Aiya Napa, arheološko nalazište Makronissos, muzej mora i života u moru, 27 plaža, obližnji nacionalni park Cape Greco, stenovite formacije na obalama, vodeni park, internacionalni festival koji se održava svakog septembra uz degustiranje kulinarskih specijaliteta sa halloumi sirom, ronjenje oko olupina brodova, jedrenje, biciklizam i mnogo drugih aktivnosti.

Aiya Napa
Kristalno čista voda, Aiya Napa
Popularna stenovita formacija nazvana Most Ljubavi (Love Bridge), Nacionalni Park Cape Grepo, Aiya Napa
Litice Sea Caves, Nacionalni Park Cape Grepo, Aiya Napa
Plaže Vrysoudia i Paralimni, Aiya Napa

Pafos (Paphos) je grad na zapadnoj obali Kipra, gde se nalazi i drugi medjunarodni aerodrom, Paphos International Airport. Moderni auto-put ga direktno povezuje sa Limasolom.

Ruševine i arheološka nalazišta Pafosa su 2017. godine stavljena na UNESCO listu zaštićenih istorijskih znamenitosti, a od ostalih turističkih atrakcija izdvajaju se stari grad, poznat kao Kouklia, Afroditina Stena (Petra tou Romiou), kao i obližnja šuma sa venecijanskim mostom.

Pafos
Ostaci drevnih naselja, Pafos
Plaža Petra tou Tomiou i Afroditina stena, mitsko mesto rodjenja Afrodite, grčke boginje ljubavi i lepote, Pafos

OBELEŽJA KIPRA:

Tradicionalna nošnja
Nešto iz domaće kuhinje
Neki od suvenira

Za kraj, pogledajte i fantastičan video zapis:

 

Photo credits: @worldofcyprus

Takodje, pročitajte kako je naša prijateljica Maja doživela Kipar:

Kipar – Afroditino ostrvo

kipar, maja, naslovna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.