A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 79: Indonezija (Indonesia)

Indonezija je ostrvska država-arhipelag lociran u Jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, tačnije u Indijskom i Tihom Okeanu. Njenoj teritoriji pripada više od 17,000 ostrva, medju kojima su Java (najnaseljenije ostrvo sveta), Sumatra, Sulavesi, Bali, Maluku, kao i delovi Bornea i Nove Gvineje. Indonezija je površinski najveća ostrvska država, a sa populacijom od 278 miliona stanovnika je četvrta najmnogoljudnija država planete.

Turistički je najpoznatija po egzotičnim plažama i prirodnim parkovima. Preovladjuje tropska klima, sa suvim periodom od maja do oktobra i vlažnim periodom od novembra do aprila.

Glavni i najveći grad je Džakarta, locirana nedaleko od severozapadne obale ostrva Java, a po poslednjim izveštajima, metropolitan regija Džakarte je dom za oko 34 miliona stanovnika, čime je prerasla Delhi i postala drugo najnaseljenije urbano područje na svetu. Veliki grad je i Surabaja u severoistočnom delu, sa nešto više od 3 miliona žitelja, a još 10 gradova Indonezije ima populaciju veću od 1 milion.

Surabaja je grad na severoistoku ostrva Java i jedna od najstarijih luka Jugoistočne Azije. Turistički je najpoznatiji po velelepnim džamijima, spoju moderne i kolonijalne arhitekture, neobičnim spomenicima, vodenom parku i tržnicama.

Indonezija je uglavnom ekvatorijalnog položaja i pokrivena tropskim prašumama, a na svakom većem ostrvu se nalaze i visoki planinski vrhovi. Jedan je od najvećih biodiverziteta planete na čijoj se teritoriji nalaze 52 nacionalna parka:

Neki od istorijskih lokaliteta:

OBIČAJI, OBELEŽJA I TRADICIJA:

DETALJI IZ SVAKODNEVNICE:

Za sam kraj, pogledajte tradicionalni ples Gaba-Gaba:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.