A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 83: Izrael (Israel)

Preporučujemo da reportažu iz Izraela pogledate uz muzičku podlogu:

Izrael, država Bliskog Istoka na obali Mediteranskog Mora, veoma burne istorije i ogromnog uticaja na razvoj više svetskih religija.

Najveći grad je Tel Aviv (pun naziv Tel Aviv-Yafo), koji važi za najrazvijeniji grad Bliskog Istoka i regionalni finansijski centar. Takodje važi i za prestonicu zabave i noćnog provoda u regiji, a trenutno je i najskuplji grad na planeti. Metropolitan regija broji 4,4 miliona stanovnika.

Interesantan je podatak da je Tel Aviv grad sa procentualno najviše vegetarijanaca na planeti.

Jerusalem je glavni grad Izraela, lociran u središnjem delu države, izmedju Mediteranskog i Mrtvog Mora, sa populacijom oko 1,3 miliona. Jedan je od najstarijih stalno naseljenih gradova planete, kao i jedan od gradova sa najvećim uticajem na razvojni put više religija, tačnije smatra se svetim gradom za judaizam, hrišćanstvo i islam.

Haifa, još jedan primorski grad, lociran na severu države, najpoznatiji po prostranim, stepenasto pozicioniranim gradskim baštama “Bahai Gardens”                                                      

Nazareth je grad lociran u središnje-severnom delu države, najpoznatiji po istorijsko-verskim gradjevinama:

Safed je istorijski grad lociran na severoistoku Izraela, poznat po velikom broju umetničkih galerija, kao i očuvanim istorijskim naseljima:

Mrtvo More je najpoznatija prirodna atrakcija, čija površina je kripto-depresija na 430m ispod nivoa mora i važi za najnižu tačku planete. Lekovita dejstva termalnih izvora i mineralnih soli privuku oko 4 miliona turista godišnje.

DRUGE PRIRODNE ATRAKCIJE:

OBIČAJI I OBELEŽJA IZRAELA:

DETALJI IZ SVAKODNEVNICE:

1 thought on “A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 83: Izrael (Israel)”

  1. Bila sam na proputovanju pre 5 godina, u februaru. Videla većinu pomenutih mesta. Još uvek fascinirana šta ste uspeli da napravite od pustinje. Svuda zelenilo, plantaže, parkovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.