feldkirsch-austrija

Feldkirch, grad zanimljive prošlosti u istoimenom okrugu

Feldkirch – Na krajnjem sjeverozapadu Austrije , na granici i tromeđi Austrije, Švicarske i Liechtensteina, smjestio se grad Feldkirch – bio mi je usput, kad sam se uputio u Liechtenstein. Grad je to zanimljive prošlosti, nevelik po broju stanovnika, a središte je i istoimenog okruga. Datira još iz srednjeg vijeka, što se najbolje može spoznati u Schattenberg muzeju, koji posjeduje bogatu zbirku predmeta od istorijskog značaja za ovu regiju i artefakte zavičajnog stvaralaštva. U obilasku će uživati svi koje zanima istorija, umjetnost i narodno stvaralaštvo.

Najveći utisak je na mene ostavila šetnja Starim gradom, ili kako Austrijanci kažu – durch die Altstadt: živahna pješačka zona, kroz ulicu Marktgasse, pored brojnih malih kafea i restorana … Srednjevjekovna struktura grada je izvanredno očuvana , a datira, kako izvori govore, još od 13. vijeka, sa neizmijenjenom strukturom gradskih zidova još od 1500. godine.

Od nekadašnje četiri gradske kapije, ostale su danas dvije . Juli je, i tokom tog mjeseca se svake godine održava nadaleko poznati Weinfest – festival vina 🙂

Brojne su crkve u Feldkirchu, postoji i jedna džamija, a meni je bilo zanimljivo naići na Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je nekada bila katolička Bogorodičina crkva, i kao takva bila izgrađena još 1473.

U Feldkirch se vratim ponovo…ima se tu još šta obići i vidjeti, svakako 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.