La Isla Bonita – Marquesas

La Isla Bonita – Marquesas je naziv za arhipelag vulkanskog porekla, lociranog u pojasu od 400-600 km južno od ekvatora u središnjem delu Tihog Okeana. Kao grupa su najizolovanija svetska ostrva, udaljena 1370 km severoistočno od ostrva Tahiti, a obale Meksika su najbliže kontinentalno tlo i nalaze se na udaljenosti od 4,800 km. Ostrva Marquesas politički pripadaju Francuskoj Polineziji.

Pin označava lokaciju arhipelaga Marquesas

Ukupno 15 ostrva čini ovaj arhipelag i mogla bi se po veličini razvrstati u dve grupe: 6 većih i 9 manjih ostrva. Na 6 većih ostrva živi ukupno blizu 9,000 stanovnika, dok su 6 manjih nenaseljena ostrva.

A odlazak do ovih ostrva je već samo po sebi drugačija avantura. Do arhipelaga Marquesas je moguće doći brodom ili uslugom čarter leta koju pruža samo Air Tahiti, troipočasovnim letom sa svoje teritorije.

Ali dolazak i boravak ovde ostaju doživotno i nezaboravno iskustvo. Ostrva koja se nalaze u sredini najvećeg svetskog okeana su spektakularno delo prirode. Retko gde se može videti tako dramatičan dodir kopna i mora na tako malom prostoru. Iako su relativno male površine, ostrva su bogata florom, a većina poseduje i svoje hidro sisteme – reke, vodopade, područja pod prašumama, a jedno od ostrva čak ima i svoj veliki kanjon. Na četiri ostrva žive i divlji konji.

Pejzaži arhipelaga Marquesas deluju gotovo nestvarno. Pogledajte i uživajte.

 

 

 

Pozdrav do putovanja na sledeće ostrvo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.