budizam, tajland, 1

Tajland – Grad Andjela

 

Popularni “Grad anđela” osim što je izrastao u urbano i ekonomsko srce ovog dela jugoistočne Azije, nastanjen na obalama jedne od najvećih tajlandskih reka, Chaophraya-e, ponudiće jedno sasvim novo, savremeno bogatstvo koje osim noćnog života, lokalnih ukusa i manifestacija tokom čitave godine (poput tajlandske nove godine koja u aprilu biva svojevrsna višednevna žurka uz zaista poseban doživljaj za turiste ili Siam Niramit-a, audio-vizuenom spektaklu u kom je sazdana čitava kultura ove države), donosi i istoriju dugu skoro 400 godina, kada je posle uništenja drevne Ayautthaya-e (na samo 70 kilometara severnije od Bangkoka te je ne smete zaobići) nakon rata sa Burmom, postao novi simbol Sijama.

tajland, plesOsim što ćete na ulicama videti devojke u plavim nošnjama tokom tradicionalnog plesa, osetiti mirise sveže ribe, pirinča, voća svih poznatih i nepoznatih vrsta, preko 400 budističkih svetinja, najveći nacionalni muzej u regionu, međunarodne institucije te prestižni univerziteti dokaz su da ovaj grad može biti avantura i edukativno-poslovni centar, a da njegovi stanovnici ne staju na činjenici da je Bangkok danas prestonica sa najbržim razvojem čitavog najmnogoljudnijeg kontinenta.

 

Sa čak preko 8 miliona stanovnika ubedljivo je najveći na Tajlandu, a nastanjen je u blizini Tajlandskog zaliva te je stoga strateški i ekonomski značajan grad.
Jedna od mnogih zanimljivosti jeste i samo ime koje je u originalu najduže na svetu a mi se nećemo ni usuditi ponoviti ga…

No s druge strane pomenuti novi dokaz o nebrojeno načina na koji su stanovnici opisivali svoju prestonicu, slavivši svu njegovu lepotu. Dom je kraljevske palate, belog hrama u kome budisti iz čitavog sveta odaju počasti Emerald Buddha-i sačinjenom u zlatu još iz vremena Lan Na kraljevstva (1434) i čuvene Yaowarat kineske četvrti. Doseljeni još pre 200-nak godina u ove predele kraljevine, Kinezi su formirali posebnu kulturu i identitet koji se pak na fantastičan način održao i prilagodio tempu prestoničkog života pa se danas nijedna poseta ne može zamisliti bez neponovljivog osećaja atmosfere iz koje vrvi život i nasmejani ljudi. Kako tokom dana kada je brojnim zlatarama, juvelirnicama i prodavnicama šoping raj, ili pak noći kada kulinarska umeća lokalnih majstora prosto zaposednu sva čula turista, ali i lokalaca koji zajednički uživaju u kupovini, isprobavanju i obedovanju izvrsnih specijaliteta egzotične thai kuhinje.

floating, market

 

Posetu ovom jedinstvenom miksu tradicije, urbanog i autohtonog u vrlo skladnoj celini ne završavajte bez svega što samo Tajland ima, poput ploveće pijace kao svojevrsne planetarne atrakcije a u suštini jedne divne priče o stanovnicima koji su još od Ayutthaya perioda zadržali starinske običaje ovakve trgovine na obalama Chaophraya-e, u koju ćete se svakako zaljubiti nakon večere na brodu s pogledom na panoramu koja ostaje zauvek. Na fotografijama i u srcu.

 

Ukoliko želite posetiti glavni grad Tajlanda,

kontaktirajte nas, jer mi smo već tamo! A direktorka turističke agencije specijalizovane za put u ovu kraljevinu, Maja Smiljanić, dočekaće vas prijateljski, brinući o tome da to bude putovanje od hiljadu osmeha.

Na našem vebsajtu prestonicu Tajlanda možete pronaći u novim Sabai aranžmanima, a ono što je sigurno je da ćemo održati visoku ocenu koju ovoj zemlji dodeljuje svaki novi turista.

I pokazati sve, pa i mnogo više od navedenog, jer, budite uvereni, ovo je samo delić. Ovo je istinski slobodna zemlja i svakog prima raširenih ruku, a valja je iskusiti otvorenog uma, avanturističkog duha i mirnog srca. Nijedna njena pojedinost neće vas razočarati.

Kontaktirajte:

profil, sabai, travel
Telefon: 064/302-77-77
Email: info@sabaitravel.rs

ili se javite nama na

idemonaput.rs@gmail.com

Za realizovani aranžman uz #idemonaput od nas će te na poklon dobiti personalizovanu brošuru vodič za Vaše putovanje na Tajland i za uspomene!

tajland, poklon, brošura

 

Idemo na put, na Tajland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.