A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 15: Barbados

Barbados, ostrvska država u regiji West Indies, u karipskom regionu Severne Amerike, deo je ostrvske grupe Lesser Antilles i njihovo najistočnije ostrvo. Čine je jedno glavno, dugačko 34 i široko do 23 km, i veći broj sitnijih, uglavnom nenaseljenih ostrva.

Ukupna površina je 432 km2, a populacija 287,500, što ga čini jednim od najgušće naseljenih ostrva na svetu. Glavni grad je Bridgetown, sa 110,000 stanovnika, koji je ujedno i jedino veće naseljeno mesto. Takodje, 9 km istočno od Bridgetown-a se nalazi i medjunarodni aerodrom.

Ostrvo se blago uzdiže do centralnog dela, gde se nalazi najviša tačka, Mount Hillaby, sa 340 m nadmorske visine.

Toplo je tokom cele godine, od 23-32 °C, ali postoje dva klimatska perioda, kišni od juna do novembra i suvi od decembra do maja.

Nema reka na ovoj ostrvskoj državi, već samo nekoliko potoka koji se pojave u kišnoj sezoni. Ne postoje ni stajaće vode koje bi se mogle nazvati jezerom.

Zvanični jezik je engleski, a većina lokalnog stanovništva govori englesko bazirani jezik Creole, koji zbog izrazito drugačijeg dijalekta može biti prilično nerazumljiv drugim ljudima koji govore engleski.

 

Pogled na glavni grad Bridgetown iz različitih uglova

KAKO TO IZGLEDA, MOŽETE POGLEDATI U VIDEO ZAPISU:

POGLEDAJTE I SJAJAN VIDEO KLIP  ZA KRAJ:

 

Credits: www.facebook.com/groups/113428692026780/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.