A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 36: Čile (Chile)

Čile, zvanično Republika Čile, država je u zapadnom delu Južne Amerike, okružena Andima i Tihim Okeanom.

Graniči se sa Peruom na severozapadu, Bolivijom na severoistoku i Argentinom na istoku. Službeni jezik je španski.

Geografska pozicija države Čile

Za dobrodošlicu, nacionalno piće Pisco Sour, spravljeno od žestokog pića pisco, limete, voćnog sirupa, belanceta i kiselkastih plodova biljke angosture

Glavni i daleko najveći grad, ekonomski i finansijski centar Republike Čile je Santiago, poznat i kao Santiago de Chile, čija je metropolitan regija dom za 7.120,000 stanovnika, što ga čini petim najnaseljenijim gradom Južne Amerike. Nalazi se u centralnom delu države, 96 kilometara udaljen od Tihog Okeana. Kroz centar grada protiče reka Mapocho, koja izvire na padinama Anda.

Valparaiso je najveća luka Čilea i drugi najnaseljeniji grad, sa populacijom od 980,000 stanovnika, a poznat je po strmom šinskom prevozu i šarenim kućama. Mali San Francisko ili Dragulj Pacifika, kako je često nazivan, Valparaiso se nalazi na UNESCO listi zaštićenih gradova od 2003. godine, a lociran je na obalama okeana, 120 km severozapadno od Santiaga.

Najviši vrh Čilea je Ojos de Salado sa 6,893 m nadmorske visine i nalazi se blizu granice sa Argentinom. Ojos de Salado je ujedno i najviši aktivni vulkan na planeti. Nad njegovim kraterom se ponekad mogu videti izbijajuća isparenja i oblaci vulkanske prašine, a poslednja ozbiljnija erupcija se dogodila pre oko 1,250 godina, krajem VIII veka. Na teritoriji Čilea se nalaze ukupno 104 aktivna vulkana, a poslednja jača erupcija se dogodila 2015. godine.

 U Čileu se nalazi ukupno 41 nacionalni park i ravnomerno su rasporedjeni duž čitave teritorije.

Najveće jezero u Čileu je General Carrera, čije vode deli sa Argentinom i prostire se na površini od 1850 km2, a nešto veća jezera su i Llanquihue, O’Higgins i Ranko. Postoji i veliki broj manjih jezera, uglavnom na visoravnima Anda.

Najduža reka je Loa, a prate je Aconcagua, Maipo, Maule i Biobio. Sve reke Čilea se ulivaju u Tihi Okean.

Pustinja Atakama se nalazi u središnjem delu Čilea i zauzima prostor od  105,000 km2. Jedna je od najekstremnijih pustinja i važi za jedno od najsušnijih mesta na planeti. Čudnija činjenica je da je prosečno svake pete godine pogodi ekstreman pljusak koji traje nekoliko dana i stvori ogromne poplave, nakon čega se dogadja sezonski procvat pustinje.

Djavolji Prolaz, napušteno rudarsko okno
Napušteni grad Pisagua, regija Huara
Drvene crkve ostrva Chiloe
Neki od tradicionalnih plesova
Neki od tradicionalnih kostima
Čileanski tanjir
Nacionalno jelo Čileanski Curanto, mešavina morskih plodova, pilećih kobasica i mladih krompirića
Za sada toliko iz Čilea

A za sam kraj kratak prelet preko Čilea:

 

Credits: @chiletravelguide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.