A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 37: Kina (China)

Kina, zvanično Narodna Republika Kina, država je u Istočnoj Aziji sa izlazom na Tihi Okean, tačnije na Žuto More, Istočno Kinesko More, Filipinsko More i Južno Kinesko More sa ukupnom dužinom obale od 14,510 km. Kina zauzima površinu od 9.596,961 km2, što je čini četvrtom najvećom državom sveta. Populacija Kine je 1.439.324,000 stanovnika i po tome je najmnogoljudnija država na planeti.

Znak dobrodošlice u Kinu

Kinesko nacionalno piće
Za dobrodošlicu, jedan Baijiu, nacionalno piće Kine

Glavni grad Kine je Peking (Beijing), koji je sa 18.850,000 stanovnika najnaseljeniji glavni grad neke države, a takodje je i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova planete. Lociran je u severoistočnom delu države i udaljen oko 150 km od obala Žutog Mora.

Peking je kulturni, obrazovni i politički centar Kine i jedan je od najmoćnijih gradova sveta u ekonomskom i diplomatskom pogledu. Takodje je jedan od vodećih svetskih centara na poljima obrazovanja, poslovanja, nauke i tehnologije. Pekinška Finansijska Ulica (Finance Street) važi za glavnu finansijsku ulicu sveta i u njoj se nalaze sedišta šest vodećih svetskih finansijskih institucija, kao i sedišta više od 200 svetskih banaka.

Najveći grad Kine je Šangaj (Shanghai) sa populacijom od 27.058,000, a samim tim je i jedan od najvećih gradova planete. Nalazi se u istočnom delu države, na južnim estuarima reke Yangtze i obali Istočnog Kineskog Mora. Šangaj je globalni centar za inovacije i transport i najprometnija je teretna luka u svetu. Šangaj je domaćin velikog broja internacionalnih dogadjanja, medju kojima su Shanghai Fashion Week, Chinese Grand Prix (trke formule 1) i China Joy, skup svetskih stručnjaka informatike.

Gradovi sa populacijom većom od 10 miliona su i Tianjin, Shenzhen, Guangzhou i Chengdu, a još 13 kineskih gradova broji više od 5 miliona stanovnika. Ukupno 102 kineska grada imaju populaciju veću od 1 milion.

Na teritoriji Kine se nalazi 11 nacionalnih parkova i oko tri hiljade jezera sa površinom većom od 1 km2. Reljef varira od pustinja Gobi i Taklamakan na severu, preko planinskih lanaca Himalaji, Karakoram, Pamir i Tian Shan u središnjem delu do sub-tropskih prašuma na jugu. Najviši vrh Kine je i najviši vrh sveta, Mount Everest, sa 8,848 m nadmorske visine, a sam vrh Mount Everest je granična tačka Kine i Nepala.

 

Za sada toliko iz Kine, a za sam kraj smo odabrali video zapis o šarenim planinama geo parka Zhangye, Rainbow Mountains:

 

 

Credits: https://www.facebook.com/groups/chinatravelgroup/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.