A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 38: Kolumbija (Colombia)

Kolumbija, zvanično Republika Kolumbija, jedina država južnoameričkog kontinenta koja svojim obalama izlazi na dva okeana, Tihi (Pacifik) i Atlantski, a ukupna dužina obale je 3,208 km. Države sa kojima se kopneno graniči su Panama, Ekvador, Peru, Venecuela i Brazil.

Najviši vrh Kolumbije je Pico Cristobal Colon sa 5,700 m nadmorske visine, a velike reke koje protiču njenom teritorijom su Amazon, Negro, Magdalena i Guaviare.

Glavni i najveći grad Kolumbije je Bogota, sa 9,1 miliona stanovnika, koja je i ekonomski i industrijski centar države. Bogota je locirana u središnjem delu Kolumbije na visoravni poznatoj kao Bogota Savanna, na prosečnoj nadmorskoj visini od 2640 m, po čemu je treći najviši glavni grad na svetu. Bogota je važan kulturni centar sa velikim brojem teatara, biblioteka i muzeja. Interesantan je podatak da je jedan od gradova na svetu sa najbržim rastom broja stanovnika, a ukoliko nastavi sadašnjim tempom, Bogota će do 2060. godine imati više od 30 miliona žitelja.

Drugi po veličini grad je Cali, poznat i kao Santiago de Cali, koji je jedini veći grad Kolumbije sa izlazom na Tihi Okean. Cali je sportski centar Kolumbije, a poznat je i po salsi i velikom broju plesnih klubova, restorana i kafića.

Još jedan milionski grad je Medellin, lociran u severozapadnom delu države, a najpoznatiji je po svojim živopisnim ulicama.

Grad Barranquilla je lociran na obali Karipskog Mora, a njegov aerodrom je prvi aerodrom Južne Amerike. Barranquilla Carnival je jedan od najvećih latinskih karnevala, traje četiri dana i tradicionalno se održava u februaru.

Cartagena je još jedan grad lociran na obali Kariba, i najpoznatiji je po istorijskim gradjevinama i obližnjim ostrvima sa prelepim plažama i koralnim grebenima. Stare zidine Cartagene se nalaze na UNESCO listi zaštićenih istorijskih spomenika.

Gradić Guatape se nalazi u severozapadnom delu Kolumbije, nedaleko od Medellin-a, a poznat je po šarenim kućama i džinovskoj steni sa starom crkvom na vrhu

 

Istorijski grad Santa Cruz de Mompox, pod UNESCO zaštitom
Istorijski grad Barichara na severu države
Podzemna katedrala, Catedral de Sal, Zipaquira u središnjem delu Kolumbije

Na teritoriji Kolumbije se nalazi više od 50 nacionalnih parkova veoma raznovrsnih karakteristika i sadržaja, od koralnih grebena i pustinjskih predela do planinskih lanaca Anda i amazonske prašume.

Za kraj smo odabrali video zapis o prirodnim lepotama Kolumbije:

 

Credits: @Colombia.travel

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.