A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 40: Kongo (Congo)

Kongo, zvanično Republika Kongo, poznata i kao Congo-Brazzaville, država je locirana u zapadnom delu Centralne Afrike sa obalom na Atlantskom Okeanu, a graniči se sa pet država: Gabon, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo i Angola.

Službeni jezik je francuski.

Za dobrodošlicu se najčešće služi palmino vino

Glavni i najveći grad Konga je Brazzaville sa populacijom od 1.286,000 stanovnika i nalazi se u jugoistočnom delu države, a reka Kongo ga odvaja od Kinšase, glavnog grada Demokratske Republike Kongo.

Brazzaville, glavni grad Konga
Bazilika Sainte Anne, Brazzaville

Nešto veći grad je i Pointe-Noire sa 660,000 stanovnika, lociran na obali Atlantskog Okeana, koji je ujedno i najveća luka Konga.

Pointe Noire, grad na obali Atlantskog Okeana
Muzej Ma-Loango, Pointe Noire

Na obali Atlantika, dugoj 169 km se nalazi veći broj peščanih plaža i nekoliko letovališta sa bungalovima i apartmanima.

Plaža Epub

Veoma popularne turističke atrakcije Konga su safari ture organizovane od strane specijalizovanih agencija koje uključuju posete nacionalnim parkovima i posmatranje raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Na teritoriji Konga se nalazi više od 30 nacionalnih parkova i specijalnih rezervata prirode.

Nacionalni Park Nouabale Ndoki je tropska prašuma koja se nalazi u severnom delu države i prostire se na površini od 3,921.61 km2, a stanište je retkih afričkih šumskih slonova, bizona, krokodila, leoparda, više vrsta majmuna i antilopa, preko 300 vrsta ptica i oko 1000 biljnih vrsta, uključujući ugroženo drvo mahagoniju. Mbeli Bai je deo parka koji je stanište nizijskih gorila.

Nacionalni Park Nouabale Ndoki

Nacionalni Park Odzala-Kokoua je sastavljen od džungle, prašuma i travnatih ravnica. Nalazi se u severozapadnom delu Konga i zauzima teritoriju od 13,500 km2, a stanište je oko 100 vrsta sisara. Odzala-Kokoua je jedan od parkova prirode sa najviše različitih vrsta majmuna, 440 registrovanih vrsta ptica i 4,500 biljnih vrsta.

Nacionalni Park Odzala-Kokoua

Nacionalni Park Conkouati-Douli je priobalni rezervat prirode pod UNESCO zaštitom, a zauzima površinu od 5,049 km². Geografski ga odlikuju veliki broj vodenih tokova, laguna i jezera. Neki delovi parka su u odredjenom periodu dostupni samo radnicima na zaštiti parka, kao na primer nekoliko plaža na kojima morske kornjače polažu jaja u periodu od oktobra do marta. Conkouati-Douli je park sa najviše životinjskih vrsta u Kongu, kao i jedini čija teritorija pokriva i deo okeana, tako da su sem kopnenih životinja i ptica, na listi zaštićenih i kornjače i delfini.

Nacionalni Park Conkouati Douli

 

Nekoliko detalja iz svakodnevnice:

 

Za kraj pogledajte i video zapis iz glavnog grada:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.