A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 41: Kostarika (Costa Rica)

Kostarika, zvanično Republika Kostarika, država je u Srednjoj Americi koja zapadnom stranom izlazi na Tihi Okean u dužini od 1016 km, a istočnom na Atlantski Okean, tačnije Karipsko More, u dužini od 212 km. Kopneno se graniči sa Nikaragvom na severu i Panamom na jugoistoku. Klima Kostarike je tropska.

Službeni jezik je španski, a interesantan je podatak da Kostarika još od 1949. godine nema vojsku, kao što je i definisano njenim ustavom.

Za dobrodošlicu jedan liker Guaro, nacionalno piće Kostarike

Glavni i najveći grad je San Jose, sa 380,000 stanovnika i nalazi se u središnjem delu države. Ostali nešto veći gradovi su Limon, koji je i najveća luka, San Francisco i Alajuela.

San Jose, glavni grad
Grad Limon na obali Karipskog Mora, najveća luka Kostarike

 

Obale Kostarike su poznate po lepim plažama, (Costa Rica = Bogata obala) a na njenoj teritoriji se nalazi i veliki broj vulkana, od čega je pet aktivnih. Najviši vrh je Cerro Chiripo sa 3,819 m nadmorske visine.

Kostarika ima najveću gustinu biljnih i životinjskih vrsta na svetu, a više od četvrtine njene teritorije zauzimaju nacionalni parkovi. Odlikuje je i veliki broj rečnih tokova i vodopada, ali i vrlo mali broj jezera.

Po Indeksu zaštite životne sredine (engl. Environmental Performance Index) na petom je mestu u svetu i na prvom u Americi. Vlada Kostarike je 2007. obznanila plan da do 2021. Kostarika postane prva zemlja na svetu sa nultom emisijom ugljenika, kao i prva u kojoj će se upotreba plastičnih kesa svesti na nulu.

Galo Pinto, nacionalno jelo Kostarike, sastoji se od riže, pasulja, jajeta, plantina i mesa po izboru

Nekoliko detalja iz svakodnevnice:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.