eskisehir7

Bajkovita Turska: Eskişehir

eskisehir19Jedan od gradova koje sam obišao tokom nedavnog jednogodišnjeg boravka u Turskoj je i Eskişehir – ili doslovno prevedeno Stari grad.

Krenete li autoputem od Istanbula ili Burse prema Ankari, doći ćete u ovaj prelijepi grad Anadolije, bliži Ankari (200km) nego Istanbulu (350 km). Po veličini je to jedanaesti grad u Turskoj, broji negdje oko 600.000 stanovnika, a centar je istoimene provincije. Ako ste ljubitelj putovanja željeznicom, odavde voze brzi i udobni vozovi ka Istanbulu, Ankari, Konya… i dalje.

 

 

Grad obiluje brojnim znamenitostima – tu je, u centru, gradska vijećnica Tepebaşi, Kurşunlu džamija, a za ljubitelje antike su u okolini ostaci grada Dorylaeuma. Dragulj Eskişehira predstavlja prelijepa rijeka Porsuk koja ga dijeli na dva dijela – trgovački i industrijski dio i onaj rezidencijalni.

 

 

eskisehir8Ono što me je posebno oduševilo u ovom prelijepom gradu je Sazova park sa zoološkim vrtom, akvarijumom, planetarijem, stazama za šetanje … velika zelena površina sa jezerom, gusarskim brodom i bajkovitim dvorcem kao iz Diznijevih filmova. Jednodnevni boravak po lijepom septembarskom vremenu usmjerio me uglavnom na bezbrižnu šetnju po ovom parku… rijeka i čamci sa dugačkim veslima su me podsjetli na Cambridge, a dvorac na neki predio u Bavarskoj…. uz gastronomsku orijentalnu ponudu i ljubaznost domaćeg osoblja. I sve je jako uredno i čisto!

 

Ova zelena oaza za djecu i sve one koji su zadržali žar djetinjstva u sebi je mjesto predivne zabave i užitka…

uz dodatni obilazak svega istorijskog što ovaj grad još nudi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.