Poseta nomadskom plemenu Mongolije

Poseta plemenu Dukha

Ljudska civilizacija je prošla dug put od njenog nastanka, od pećina i prirodnih skrovišta do izgradnje nebodera i megalopolisa koje prvobitne generacije nisu mogle ni zamisliti. Ubrzana globalizacija je drevnim narodima otežala opstanak, a upravo to je ono što ljude i način života plemena Dukha čini posebno interesantnim i fascinantnim. Nomadsko pleme već vekovima živi na istom mestu i na isti način. Za to vreme su razvili poseban odnos sa divljim životinjama, do tog nivoa da se može nazvati neverovatnim. Na našu sreću, ovo udaljeno pleme je posetio fotograf Hamid Sardar-Afkhami, i fenomenalnim fotografijama dokumentovao njihov način života.

Posebno mesto u životu plemena Dukha zauzima životinja irvas, koja služi prvenstveno za transport preko prostranstava koja nazivaju svojom kućom.

Osim irvasa, treniraju i vukove, medvede, konje i orlove, koji im pomažu u lovu.

Pleme Dukha je poznato i pod nazivom “Tsaatan”, što u prevodu znači “čuvari irvasa”. Danas je preostalo nešto više od 40 porodica ovog plemena, ili oko 300 ljudi. Žive od od ulova i prodaje zečijeg i lisičjeg krzna udaljenim naseljima, ali i posete malobrojnih turista koji plaćaju za gledanje njihovih tradicionalnih plesova i za jahanje irvasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.