izvor, vardara, naslovna

Tamo gdje žarko sunce sja: Makedonija – Izvor Vardara

Izvor Vardara i manastir Sveti Jovan Bigorski

Nakon brzog obilaska Skopja (ili Skoplja, kako smo navikli), put nas je vodio ka zapadu Makedonije, ka izvoru nacionalne rijeke Vardar. Vardar, opjevan u pjesmama…a prva asocijacija je „Od Vardara pa do Triglava“, kako smo zdušno pjevali u neka sada davna vremena, Vardar kao simbol krajnje južne tačke bivše države, i eto, idemo vidjeti gdje nastaje. Mjesto, ustvari selo, ovog izvora se zove Vrutok i tek je nekoliko kilometara udaljeno od Gostivara, u podnožju Šar planine. Snažno izvire taj Vardar… samo vrelo je ograđeno i zaštićeno, iz dubine do nas dopire snažan huk buduće moćne rijeke. Manastir koji se nalazi pored samog vrela daje ovom ambijentu dodatnu notu uzvišenog i svevremenog, u jedinstvenom i savršenom spoju duhovnosti i prirode, što i jeste jedno… Potom je taj prvi tok rijeke kultivisan, sa kaskadama i moćnom količinom vode koja stvara ugodan, dominantan šum koji sve nadjačava . S obje strane ovog toka se može uživati u sasvim dovoljnom broju restorana i kafea, baš dobrodošlih da se odmori i meditira u fascinantnoj snazi i ljepoti ove vode i njenog okruženja.

izvor, vardara4Put nas je dalje vodio ka manastiru Sveti Jovan Bigorski… tog zadnjeg aprilskog dana gledamo iz autobusa snježne vrhove planine Bistre i eto nas, na uzvišenju pred manastirskim kompleksom kojeg čini crkva, kula sa zvonikom, zgrade za boravak monaha i još jedne za goste – snažan utisak dodatno pojačava spoznaja o vremenu nastanka ovog mjesta pravoslavne duhovnosti – a to je za nas nepojmljivi 11.vijek … već jedan milenijum ovom istom stazom dolaze hodočasnici, u potrazi za uzvišenim, duhovnim, onozemaljskim, za utjehom… Crkva manastira je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, a naziv Bigorski potiče od makedonske riječi bigar – sedra. Manastir je, rečeno nam je, više puta rušen, pa obnavljan, dograđivan… Fascinirao nas je jedinstveni drveni, rezbareni ikonostas: u njega je utkano umijeće i posvećenost domaćih, makedonskih majstora, iz prve polovine 19. vijeka. Vjernici kažu da je ikona Jovana Krstitelja, iz vremena nastanka manastira, čudotvorna… lako je pretpostaviti da je ovaj manastir cilj mnogih hodočasnika.

Izvor Vardara i Manastir Svetog Jovana Bigorskog u jednom danu – jedna Makedonija ne baš tako poznata nam do tada… ali time dragocjenija i očaravajuća!

by: Boda&Rada&Slađa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.